Bevrijdingsvuur komt er aan!

Moedig onze dorpsgenoten aan op vrijdag 5 mei! Dit jaar worden de lopers vanaf Markenbinnen begeleid door 32 legervoertuigen en stoppen bij het Bevrijdingsfestival in De Hout.

De stoet komt rond 10:50 uur aan bij de kerk in Stompetoren.

Het zal bijna lijken alsof ons land opnieuw bevrijd wordt! Vrijdag 5 mei wordt het bevrijdingsvuur door hardlopers uit gemeente Alkmaar vanuit Wageningen naar Alkmaar gebracht.

185 kilometer in estafettevorm om uiteindelijk het bevrijdingsvuur te overhandigen tijdens het bevrijdingsfestival in de Alkmaarder Hout. Dat gebeurt onder begeleiding van een grote kolonne 2e wereldoorlog legervoertuigen van Keep them Rolling.

Sinds 1948 wordt het Bevrijdingsvuur in Nederland in Wageningen ontstoken en wordt het vuur in de nacht van 4 op 5 mei vanaf het Vrijheidsmonument door vele sportgroepen uit heel Nederland opgehaald om verder door het hele land te verspreiden naar de eigen gemeente, wat dan het landelijke startsein is voor de viering van de Dag van de Vrijheid.

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar neemt een hardloopteam uit de gemeente Alkmaar op 5 mei om ca. 00.30 uur in Wageningen het bevrijdingsvuur in ontvangst en brengt dit in estafettevorm naar Alkmaar.

In Alkmaar organiseert Ron Kabel van atletiekvereniging Hylas dit evenement. Enthousiaste hardlopers van Hylas, de gemeente, brandweer en overige lopers uit de gemeente Alkmaar leggen een totale afstand af van 185 km en gaan daarbij door alle kernen die deel uitmaken van gemeente Alkmaar. Het evenement heeft als hoofdsponsor het Victoriefonds en wordt verder gesponsord door de gemeente Alkmaar.

Keep Them Rolling
Dit jaar worden de lopers vanaf Markenbinnen de verdere route van ca. 55 km naar het eindpunt in De Alkmaarder Hout vergezeld door 32 legervoertuigen uit de 2e wereldoorlog van “Keep Them Rolling”, die vanaf 07:00 uur in Markenbinnen zullen verzamelen. Dit geeft het initiatief extra betekenis en kleur.

De route binnen de gemeentegrenzen

Vertrek vanaf Markenbinnen (08.00) West-Graftdijk (08:35), Oost-Graftdijk (08:45), De Rijp (09:10). In De Rijp worden lopers en legervoertuigen vooraf gegaan door de dorpsomroeper en ontvangen bij de VVV in het raadhuis.

Bij het oorlogsgraf op de begraafplaats aan de Rechtestraat wordt hierna een herdenkingskaars aangestoken (09.35). Verder gaat de route via Graft (09:50), Noordeinde (09:55), Grootschermer (10:05), Schermerhorn (10:10), Ursem (10:25), Rustenburg, Oterleek (10:35) naar Stompetoren (10:50) en in Stompetoren wordt bij het oorlogsgraf aan de Noordervaart eveneens een herdenkingskaarsje aangestoken. Via Driehuizen (11:30), Zuidschermer (11:45), Oudorp (12:15), Sint Pancras, Koedijk (12:05), gaat de route naar het verzamelpunt op de Noorderkade in Alkmaar-Noord (12.30).

De lopers en de kolonne legervoertuigen gaan onder politiebegeleiding via Tesselsebrug, Geestersingel, Bagijnenstraat, Laat, Ridderstraat, Kennemerbolwerk, Ritsevoort, Kennemer-straatweg en Wilhelminalaan naar de Harddraverslaan. Bij het oorlogsmonument aan de Harddraverslaan (13.15) steekt burgemeester Bruinooge een herdenkingskaars aan. Via de Prinses Julianalaan eindigt de estafette bij het festivalterrein in De Hout.

Daar neemt de burgemeester tijdens het 5 mei Bevrijdingsfestival om ca. 13.30 uur het Bevrijdingsvuur in ontvangst. Dit luidt het symbolische begin van de Vrijheid in.