Herdenkingen 4 mei

Herdenkingen 4 mei Alkmaar, De Rijp/Noordeinde, Stompetoren en Oudorp

Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, is nu al ruim een jaar zichtbaar. Gemeente Alkmaar herdenkt op 4 mei allen die zijn gevallen voor onze vrijheid. Maar net als vorig jaar, op gepaste wijze.

Streekstad Centraal legt de kransleggingen vast en zendt dit op 4 mei uit. Zo is iedereen in de gelegenheid de herdenkingen vanuit huis bij te wonen. Kranslegging zonder publiekIn Alkmaar, De Rijp/Noordeinde en Stompetoren leggen burgemeester Emile Roemer en zijn echtgenote kransen bij de monumenten. Gevolgd door een korte aangepaste ceremonie in aanwezigheid van een lid van de 4 mei comités, een veteraan en een trompettist. Er zijn geen stille tochten. Ook niet vanuit Oudorp naar Sint Pancras. De burgemeester spreekt vooraf één herdenkingsrede uit, gericht aan alle Alkmaarders. Streekstad Centraal legt de herdenkingstoespraak en de kransleggingen vast op beeld.

Bloemen leggen
Uiteraard kan iedereen op 4 mei bloemen leggen bij de monumenten. Ook hier gelden de coronamaatregelen, dus houd 1.5 meter afstand. Kent u de verhalen?

Wie zijn de personen die staan vermeld op de monumenten en welke verschrikkelijke gebeurtenissen gingen eraan vooraf? Deze ingrijpende verhalen uit Alkmaar, De Rijp en Stompetoren vertellen kinderen van Artiance. Ondersteund met foto- en filmmateriaal van betreffende plekken. Een productie van B4 Productions in samenwerking met Artiance en Gemeente Alkmaar. Bezoekers aan de monumenten op 4 mei kunnen via een QR-code het filmpje met de verhalen zien en horen.

Uitzending Streekstad Centraal
Op 4 mei om 19.00 uur zendt Streekstad Centraal de herdenkingstoespraak van burgemeester Emilie Roemer uit. Ondersteund met opnames van de kransleggingen. Ook de verhalen van de kinderen van Artiance krijgen een plek in de uitzending. De herdenking is te zien via het televisie- en Youtubekanaal van Streekstad Centraal. Daarna is de uitzending via deze kanalen ook terug te zien.

Vlaggen op 4 en 5 mei
De Nederlandse vlag, zonder wimpel, hangt dit jaar op 4 mei de hele dag halfstok. Op 5 mei hangt de Nederlandse vlag, zonder wimpel, in top.