Herinrichting N243 nagenoeg rond

Ons laatste bericht over de N243 stamt uit maart van dit jaar maar de Provincie heeft niet stil gezeten. Deze week heeft de dorpsraad gesproken met Stef Bakker, projectleider N243 over de stand van zaken.

Luisteren naar bewoners
Deze “ronde” van herinrichting is veel opener dan voorgaande en bewoners hebben dit maal diverse keren hun ideeën kunnen delen; er is geluisterd naar omwonenden. Stef Bakker legt uit dat er vanuit het perspectief van de bewoners is uitgegaan en vanuit die positie is de weg opgebouwd richting het water. Voorheen was dat anders om. Een extra investering in de fundering tezamen met geleiderail moet de waterkant veiliger maken. Het belangrijkste punt van de bewoners was het handhaven van de huidige inritten en de provincie gaat daarin mee. Alleen de wijze van verharding wordt aangepast. Met de grastegels naast de inritten blijft de breedte gewaarborgd en blijft daardoor toegankelijk voor landbouwvoertuigen. Het is de bedoeling om de weg een meer natuurlijke uitstraling te geven.

Komgrens
Al vele jaren proberen we de komgrens op te rekken en dat is eindelijk gelukt. Ook visueel gaat er wat veranderen; een afwijkende verhardingskleur, talud markering (geen verhoging) en poortconstructie met groen haag moet de weggebruiker duidelijk maken dat er in de bebouwde kom wordt gereden.

Rotonde
De rotonde is iets verplaatst waardoor er net wat meer afstand is ontstaan tussen hoekwoning en fietspad. De rotonde van Stompetoren is de enige op de Noordervaart die binnen de bebouwde kom ligt. Van de standaard voorrangsregels is weloverwogen afgestapt om de lijn met andere rotondes voort te zetten. Voetgangers en fietsers hebben dus geen voorrang. Verder komen er nog rotondes bij de Zuidervaart, Rustenburgerweg en Molendijk.

Bushaltes
Het was onvermijdelijk maar er verdwijnen een viertal bushaltes over het Schermer tracé. Het is gebleken dat er te weinig gebruik van wordt gemaakt. De veelgebruikte haltes zoals in Stompetoren zullen gewoon gehandhaafd blijven.

Conclusie
Zowel de weg, fietspad als middenberm wordt breder. Het fietspad krijg er zelfs een meter bij. We zijn positief en denken dat het veel draagvlak zal hebben. Bent u benieuwd naar de ontwikkelingen en wilt u met eigen ogen de tekeningen aanschouwen, kom dan 9 november naar de inloopavond die de Provincie in Het Schermer Wapen gaat houden. Een officiële uitnodiging zal nog door de Provincie gepubliceerd worden.

Op de website van de Provincie kunt u het schetsontwerp en diverse verslagen raadplegen.
(Link naar website N243)

Planning
Volgens de huidige planning starten de werkzaamheden in 2018.

rotonde_stompetoren(Rotonde Oterlekerweg / Noordervaart; klik voor vergroting)